|
2023-06-05 14:44:05, hétfő
|
|
|
A harmadik leggyakoribb ráktípus férfiak és nők körében is a vastagbélrák. Azonban az egészséges, rostokban gazdag táplálkozással nagyon sokat tehetünk a betegség megelőzése érdekében. Számos tanulmány írta le, hogy azok az emberek, akik egészségesen táplálkoznak, rendszeresen mozognak, megőrzik az ideális testsúlyukat, mértékkel fogyasztanak alkoholt és nem dohányoznak, mintegy egyharmaddal csökkenthetik a vastagbélrák kialakulásának kockázatait.
Sok tanulmány számolt be arról is, hogy a kalciumban bővelkedő táplálékok csökkentik a vastagbél-adenomák és a vastagbélrák kialakulásának kockázatait. Ilyen szempontból a kalciumkiegészítők is nagyon hasznosak lehetnek.
A teljes kiőrlésű gabonák tele vannak tápanyagokkal, illetve kitűnő magnézium- és rostforrásnak számítanak. Megakadályozzák a székrekedés kialakulását és kiürítenek a vastagbélből minden olyan ,,hulladékanyagot", amelyek rákos megbetegedéseket okozhatnak.
A hüvelyesek - például a borsó és a lencse - tele vannak rostokkal és fehérjékkel, B-vitaminokkal és E-vitaminnal. Olyan flavonoidokat is tartalmaznak, amelyek megakadályozhatják a daganatok kialakulását és növekedését. A flavonoidok nem mellesleg olyan antioxidánsok, amelyek csökkentik a vastagbélrák kialakulásának esélyét.
A gyümölcsök és zöldségek sok olyan természetes anyagot tartalmaznak, amelyek meggátolhatják a rákos sejtek növekedését, illetve leküzdhetik a rákot tápláló gyulladást. Ilyen szempontból a legegészségesebb zöldségnek és gyümölcsnek a brokkoli, a káposzta és a C-vitaminban gazdag gyümölcsök, például a citrusfélék számítanak.
A halak omega-3 zsírsavakban bővelkednek, ezek jó hatással vannak a szív egészségére, és lassítják a rákos sejtek növekedését. Az eddigi tanulmányok azt mutatják, hogy azok között kevesebb a végbél- és vastagbélrákkal küzdő emberek száma, akik vörös hús helyett a halakat preferálják és fogyasztják heti rendszerességgel.
Mi okozhat vastagbélrákot? El lehet mondani, hogy sok minden, például a vörös húsok, a grillezett ételek és a gyorséttermi ételek élen járnak a vastagbélrák kialakulásában. Minél magasabb hőfokon sütjük meg a húsféléket, annál nagyobb az esélye a rákkeltő anyagok elszaporodásának.
A füstölt, pácolt, sózott és különféle vegyszerekkel tartósított húsfélék is élen járnak a betegség létrejöttében. Ezek a táplálékok nemcsak a vastagbélrák, hanem a gyomorrák tüneteit is fokozzák.
A rendszeres alkoholfogyasztás még akkor is növelheti mintegy 30%-kal a vastagbélrák kialakulásának kockázatát, ha egyébként nem iszunk egyszerre túl nagy mennyiséget. A mértéktelen alkoholfogyasztás viszont akár 50-60 százalékkal is megnövelheti a rizikót.
Forrás : Link |
|
|
0 komment
, kategória: Gyógyító táplálékok |
|
Címkék: rendszerességgel, elszaporodásának, legegészségesebb, megbetegedéseket, hulladékanyagot, vastagbélrákkal, megakadályozzák, táplálkozással, vastagbélrákot, kialakulásának, kialakulásában, meggátolhatják, létrejöttében, antioxidánsok, vegyszerekkel, rostforrásnak, flavonoidokat, tápanyagokkal, csökkenthetik, egyharmaddal, fogyasztanak, vastagbélrák, kialakulását, vitaminokkal, vastagbélből, tartalmaznak, testsúlyukat, megnövelheti, rendszeresen, táplálkoznak, zsírsavakban, egészségesen, gyorséttermi, leggyakoribb, preferálják, szempontból, harmadik leggyakoribb, betegség megelőzése, ideális testsúlyukat, vastagbélrák kialakulásának, kalciumban bővelkedő, teljes kiőrlésű, székrekedés kialakulását, vastagbélből minden, hüvelyesek –, lencse –, daganatok kialakulását, rákos sejtek, rákot tápláló, legegészségesebb zöldségnek, citrusfélék számítanak, halak omega-3,
|
|
|
|
harmadik leggyakoribb, betegség megelőzése, ideális testsúlyukat, vastagbélrák kialakulásának, kalciumban bővelkedő, teljes kiőrlésű, székrekedés kialakulását, vastagbélből minden, hüvelyesek –, lencse –, daganatok kialakulását, rákos sejtek, rákot tápláló, legegészségesebb zöldségnek, citrusfélék számítanak, halak omega-3, szív egészségére, eddigi tanulmányok, halakat preferálják, vörös húsok, grillezett ételek, gyorséttermi ételek, vastagbélrák kialakulásában, rákkeltő anyagok, betegség létrejöttében, táplálékok nemcsak, gyomorrák tüneteit, rendszeres alkoholfogyasztás, mértéktelen alkoholfogyasztás, rendszerességgel, elszaporodásának, legegészségesebb, megbetegedéseket, hulladékanyagot, vastagbélrákkal, megakadályozzák, táplálkozással, vastagbélrákot, kialakulásának, kialakulásában, meggátolhatják, létrejöttében, antioxidánsok, vegyszerekkel, rostforrásnak, flavonoidokat, tápanyagokkal, csökkenthetik, egyharmaddal, fogyasztanak, vastagbélrák, kialakulását, vitaminokkal, vastagbélből, tartalmaznak, testsúlyukat, megnövelheti, rendszeresen, táplálkoznak, zsírsavakban, egészségesen, gyorséttermi, leggyakoribb, preferálják, szempontból, százalékkal, gyümölcsnek, kockázatait, flavonoidok, fehérjékkel, mértéktelen, tartósított, székrekedés, mennyiséget, fogyasztják, növekedését, tanulmányok, bővelkednek, leküzdhetik, citrusfélék, dohányoznak, természetes, egészségére, számítanak, gyümölcsök, rendszeres, , ,
|
|
|
|
2024. április
| | |
|
|
ma: |
0 db bejegyzés |
e hónap: |
48 db bejegyzés |
e év: |
529 db bejegyzés |
Összes: |
49322 db bejegyzés |
|
|
|
|
- Ma: 6761
- e Hét: 31652
- e Hónap: 63138
- e Év: 267839
|
|
|